Alkuperäinen nimi: 
Nuotin vierestä
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
97
Nuotin vierestä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/01/2016 - 00:00

Elokuva
Boheemia perhettään jo lapsesta asti hävennyt keski-ikäinen insinöörimies Arto Mulkonsaari (Riku Nieminen) on kaikessa ylilyövän korrekti ja tiukka, varovainen ja arka. Diplomaattisesti mies nielee solvaukset työpaikalla ja kestää kiltisti myös ikiroutaisen Marjukka-vaimonsa (Pihla Viitala) vaatimukset. Kun isäukon hautajaisten jälkeen äiti Leena (Leena Uotila) pyytää Artoa yllättäen kuskiksi Kotkaan karaoken SM-kisoihin, miehen mielen täyttää paniikki ja pakokauhu: Äiti on pakko saada vaikka vilungilla jättämään kisat väliin, sillä väistämättä katastrofiin päättyvä nöyryytys voi vaarantaa Artonkin tulevaisuuden. Mutta kun kisapaikalla onkin varsin rento meno ja erikoisen kiva tuomari Susanna (Essi Hellén), pikkuhiljaa ylikireäksi viritetyn miehen kielet löystyvät.

Lauri Nurksen rennolla tatsilla ja kivalla rytmillä ohjaama Nuotin vierestä toimii mukavasti rullaten. Siinä missä kotimaiset komediat yleensä keskittyvät synnyttämään huumoria ivaamalla ja loukkaamalla, Nuotin vierestä lähestyy aihepiiriä eri suunnasta ja hakee ääritilanteisiin joutuvan päähenkilönsä kiirastulesta vain positiivisia vaikutuksia.

Tokihan Johanna Hartikaisen kirjoittama tarina irti päästämisen tärkeydestä ja oman äänensä löytämisestä on puhdasta sokerihömppää, mutta fantasiavaikutteinenkin juonenkuljetus osaa sukeltaa myös dramaattisiin syvyyksiin, onnistuen koskettamaan katsojaa yllättävänkin syvältä. Tästä iso kiitos kuuluu ehdottomasti myös hyville näyttelijöille.

Munamies Riku Nieminen todistaa olevansa paljon muutakin kuin valtakunnan naurattaja ja pelle, sillä monipuolinen näyttelijä handlaa roolinsa hyvin ja hallitsee herkemmätkin hetket lyömättä niitä läskiksi. Leena Uotila tekee rinnalla aivan yhtä hyvää työtä, samaten kuin Essi Hellén sekä Pihla Viitala, jonka tiukkisrooli tosin on se kertomuksen köykäisin. Sivurooleissa Juha Muje on mukava kansanmies Veke, Oskari Katajisto tuomaristossa ylpeilevä kultturelli mulkero Pöppönen ja Antti Luusuaniemi Artoa jo lapsesta asti rääkännyt pomo Rainesalo. Raimo Grönberg on Arton haamuna läheistensä elämää seuraava isä Kauko.

Yhteenveto
Kivasti symppis draamakomedia ei ilkeile, vaan osaa irrotella nauruja ja hyväntuulista huumoria ilman halpoja keinotekoisuuksia.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016