Alkuperäinen nimi: 
Saattokeikka
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
78
Saattokeikka
Jussi U. Pellonpää, Ke, 15/03/2017 - 19:47

Elokuva

Aikuisuuden kynnyksellä tasapainoileva, maahanmuuttotaustainen Kamal Hussein (Noah Kin) suunnittelee salaa muuttavansa isänsä luo Nairobiin, mutta rahat matkaan puuttuvat. Keikka konkretisoituu, kun saman korttelin iäkäs ärmätti, Veikko (Heikki Nousiainen) palkkaa nuorukaisen kuskiksi juhannusmatkalle tämän mökille. Matkan varrella hyvinkin mustavalkoinen kaksikko alkaa pikkuhiljaa ymmärtää toisiaan, samalla kun kummankin motiivit matkaan nousevat esiin uudessa valossa.

Kuinkakohan monta kertaa tämä sama tarina on nähty valkokankailla? Roadmovie, jonka aikana täydelliset vastakohdat oppivat paitsi toisistaan, myös itsestään. Eikä siinä mitään jos tuttua juttua kelataan vaikka kuinka monta kertaa, jos juureen onnistutaan aina uuttamaan jotain uutta ja omaa. Sääli vain, että näin ei ole tapahtunut Samuli Valkaman kliseisiin tukehtuvassa draamakomediassa Saattokeikka.

Näennäisesti rento reissu kulkee höyhenenkevyenä, mutta pahiten tökkii Valkaman ja Khadar Ahmedin käsikirjoitus, joka on vain nippu kuluneimpia kärjistyksiä ja paikoin vaivaannuttavan vanhakantaista dialogia. Juttuun on lisätty suurella kauhalla opetuksia itsensä ja ennen kaikkea muiden hyväksymisestä, mutta tapa, jolla Saattokeikka sanomaansa alleviivaa, ei vakuuta.

Heikki Nousiainen ja Noah Kin tekevät juuri niin hyvät roolityöt kuin plariin tikkukirjaimilla piirretty kertomus antaa mahdollisuuksia. Sivurooleista suurimman tekee isänsä Heikin kanssa vihdoin yhteisen projektin löytänyt Mikko Nousiainen Veikon vieraantuneena poikana Mikana, jonka valinnat ovat vetäneet perheen välit pahasti pakkaselle. Saga Sarkola on Noora, mukava tyttö, johon Kamal iskee matkalla silmänsä, Ilkka Forssa Mikan rakas Peter.

Yhteenveto

Hyvää tarkoittava ja kovasti sympatiseeraamaan pyrkivä elokuva jää särmättömäksi suvaitsevuuden suitsutukseksi.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016