Snowden
Jussi U. Pellonpää, Pe, 23/09/2016 - 00:00

Elokuva
Kesäkuu 2013. Neljä ihmistä, Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt), dokumentaristi Laura Poitras (Melissa Leo) ja The Guardin-lehden Glenn Greenwald (Zachary Quinto) sekä Ewen MacAskill (Tom Wilkinson) istuvat Hotellihuonessa Hongkongissa ja käyvät läpi tapahtumaketjua, joka teki Snowdenista maailman etsityimmän vakoojan. Yhdysvaltalainen tietotekniikka-ammattilainen Snowden, joka oli toiminut mm. CIA:n ja NSA:n palkkalistoilla, vuosi tiedotusvälineille tuhansia huippusalaisia asiakirjoja, jotka paljastivat, että hallituksen eri organisaatiot keräsivät salaa miljardien ihmisten kommunikaatioita, mm. some-, puhelu- ja sähköpostitietoja, kotimaassa Yhdysvalloissa. Samalla päivänvaloon tuli lukuisia salakuuntelu- ja vakoilutapauksia, joiden kohteina oli ollut maailman johtajia eri maista.

Amerikan lähihistoriaa monissa elokuvissaan realistisesti ja paljastavasti tutkinut Oliver Stone jatkaa samoilla linjoilla uusimmassa elokuvassaan Snowden, joka nostaa valokiilaan yhden maailman kuulusimmista tietovuotajista, Edward Snowdenin. Stone kelaa auki Snowdenin tarinaa kuin puhdasta vakoilujännäriä, jollainen se pohjimmiltaan tietenkin onkin. Isänmaallisen miehen tarinaa avataan nuoruusvuosista aina niihin käännekohtiin, jolloin hänen tekemänsä työn todellinen luonne ja tarkoitusperät paljastuivat.

Jokainen saa aivan itse päättää, pitääkö Snowdenia maanpetturina vaiko sankarina? Ohjaaja itse ei jätä mielipidettään piiloon, mutta tärkein kysymys ei suinkaan ole se mitä tapahtui, vaan se, kumpi on parempi, vapaus vai turva, jos ensimmäistä ei voi saada ilman toista, eikä toinen ole mahdollista ilman jatkuvaa ja kaiken kattavaa tarkkailua. Samalla jokainen voi itse aprikoida muuttivatko Snowdenin paljastukset maailmaa avoimemmaksi, vai saiko se tiedustelutahot vain peittelemään jälkensä entistä paremmin uusien vakoilusovellusten avulla?

Stonen ja Kieran Fitzgeraldin käsikirjoittama elokuva perustuu Anatoly Kucherenan ja Luke Hardingin kirjoihin The Time of the Octopus ja Snowden - maailman halutuin mies (The Snowden Files).

Joseph Gordon-Levitt tekee erinomainen hyvää työtä päähenkilönä, jopa siinä määrin, että sai ensi-illan aikoihin kehuja Edward Snowdenin omilta vanhemmilta. Gordon-Levitt on löytänyt aidot maneerit ja puhetavan, joka tulee todistetuksi myös elokuvan lopussa, kun ihkaoikea Edward Snowden pääsee sanomaan oman mielipiteensä. Surullisesti kesken päättyneestä Outolintu -saagasta (sarjan viimeinen, neljäs osa tullaan julkaisemaan huonon menestyksen vuoksi ainoastaan tv-elokuvana, ilman sen vakitähtiä) tuttu Shailene Woodley tekee niin ikään laatutyötä Edwardin tyttöystävänä Lindsay Millsina.

Snowdenin paljastuksille ja pakomatkalle keskeisen tärkeitä henkilöitä, uransa ja jopa vapautensa vaarantaneita journalisteja esittävät Zachary Quinto ja Tom Wilkinson sekä Snowdenista Oscarin vuonna 2015 voittaneen Citizen Four -dokumentin tehnyttä Laura Poitrasia Melissa Leo. Rhys Ifans on CIA:n rekrytoija Corbin O`Brian, Nicolas Cage tietotekniikkanero Hank Forrester ja Timothy Olyphant agenttien todellisen työn Snowdenille paljastanut operaattori.

Yhteenveto
Tutun varmoin ottein Oliver Stone kertoo yhden maailman tunnetuimman miehen tarinaa, joka ei ole vielä suinkaan päättynyt vaan päinvastoin. Snowden istuu turvapaikassaan Venäjällä ja odottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hyvin näytelty ja teknisesti moitteeton lähihistorian katsaus pitää peräpään penkissä koko kestonsa ajan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016