Elokuva
James Cameronin vuonna 1984 ohjaama pikkubudjetin SciFi-rymistely The Terminator osoittautui tekijöidensäkin yllätykseksi menestykseksi, joka nosti huonoa englantia puhuvan entisen kehonrakentajan Arnold Schwarzeneggerin Hollywoodin toimintatähtien ykkösriviin. Cameronin synkeä visio pysäyttämättömästä tappokoneesta osui ajan hermoon tarjoten oivalliset mahdollisuudet erilaisten tulkintojen tekemiseen.
Jatko-osa oli vain ajan kysymys, mutta epäselvyydet tekijänoikeuksien kanssa viivyttivät hanketta vuosikausia. Terminator 2:ta päästiin tekemään vasta 1990-luvun puolella. Tällä välin Arnold Schwarzeneggeristä oli tullut julkisuuskuvaansa tarkasti vaaliva megatähti, jonka imagoon tunteettoman tappokoneen rooli ei enää sopinut. Koko T2:n mainoskampanja rakennettiinkin siten, ettei yhdellekään elokuvan potentiaaliselle katsojalle jäänyt epäselväksi, että Schwarzenegger on elokuvan hyvä terminaattori. Näin elokuvasta pilattiin markkinointikoneiston toimesta etukäteen ainoa sen sisältämä yllätyksellinen juonimomentti.
T2:n jättimäiseksi paisunut budjetti tarkoitti myös sitä, että mitään muitakaan riskejä elokuvan suhteen ei haluttu ottaa, vaan käsikirjoitus on laadittu miellyttämään niin kustannuksista vastanneita studiopomoja kuin suurta amerikkalaisyleisöä. Kun tähän lisätään edellä mainitut Schwarzeneggerin imago-ongelmat, saadaan aikaiseksi tylsiä onelinereita laukova terminaattori, joka muistuttaa vahvasti parodioitua hahmoa The Terminatorin täydellisestä tappokoneesta.
Niin varman päälle T2 oli tehty, ettei megalomaaninen menestys tullut tällä kerralla yllätyksenä kenellekään. Elokuva tuotti junalasteittain rahaa Cameronille ja Schwarzeneggerille, jotka molemmat kuitenkin pitivät tarinan jatkamista tarpeettomana. Cameronin vanavedessä myös Sarah Connoria kahdessa elokuvassa näytellyt Linda Hamilton ilmoitti haluttomuutensa jatko-osiin. Niin varmana menestyksenä kolmatta Terminator-elokuvaa kuitenkin pidettiin, että tuottajat olivat valmiit tekemään elokuvan jopa ilman James Cameronia ja Linda Hamiltonia. Arnold Schwarzenegger oli kuitenkin pakko saada vielä kerran mukaan. Miehen suunnatessa 2000-luvun alussa tarmoaan näyttelemisen sijasta politiikkaan tuottajaporras alkoi panikoida ja Terminator 3 oli pakko saada tuotantoon, vähät käsikirjoituksesta, kun vain Arnold on mukana. Lopulta James Cameron antoi ystävälleen Arnold Schwarzeneggerille vapauttavan neuvon: "pyydä rekka-autollinen rahaa ja tee se pahuksen Terminator kolmonen, yhtä paljon terminaattori on sinun luomuksesi kuin minun". Schwarzeneggerin suostuminen sai lopulta pyörät pyörimään vauhdikkaasti.
Ohjaajaksi jo ennalta tuhoon tuomittuun katastrofiin uhrattiin Jonathan Mostow, jonka muutaman vuoden takainen U-571 oli kohtalaisen sujuvaa korkejännitysviihdettä, toisin kuin Terminator 3: Koneiden kapina. T2:n parhaasta roolisuorituksesta vastannut, aikuiseksi varttunut Edward Furlong oli ilmeinen valinta nuorukaiseksi ehtineen John Connorin rooliin. Päihdeongelmainen Furlong hankki kuitenkin itselleen potkut jo kuvausten alkuvaiheessa, pelastaen näin kasvonsa. Sijaiskärsijäksi pestattiin uusi tulokas Nick Stahl, joka lienee monille tuttu HBO:n laadukkaasta TV-sarjasta Carnivále. Stahl on kiistattoman pätevä näyttelijä, joka tekee roolissa parhaansa. Se ei kuitenkaan riitä nostamaan tätä kalkkunaa siivilleen.
The Terminatorissa ja Terminator 2:ssa estetty ihmiset tuhon partaalle syöksevä tuomiopäivä siintää sittenkin tulevaisuudessa, aikaisemmat toimenpiteet ovat vain lykänneet lopullista tuhoa. Parikymppiseksi varttunut ihmiskunnan tuleva sankari John Connor ajelehtii hanttihommissa, ilman vakituista osoitetta ja henkilötodistusta ja on valmis sekoittamaan päänsä jopa eläinlääkäriltä varastetuilla lääkkeillä. Hän ei kuitenkaan pysty välttämään kohtaloaan, vaan ajautuu taas kerran yhteenottoon tulevaisuudesta lähetetyn tappokoneen kanssa. Tällä kerralla tulevaisuuden suurta sotilasjohtajaa ja hänen esikuntaansa lahtaamaan lähetetään huippumoderni T-X-tyypin terminaattori - vai pitäisikö sanoa terminarttu - jota näyttelee Kristanna Loken -niminen amatsoni tuntemattomuudesta. Connoria lähetetään suojelemaan Arnold Schwarzeneggerin näköinen, uudelleen ohjelmoitu T-101. Connorin vastahakoisena taisteluparina nähdään projektiin viime hetkellä palkatun Claire Danesin näyttelemä Kate Brewster, josta on T-101:n mukaan tuleva Connorin vaimo ja lähin avustaja sodassa koneita vastaan.
Terminator 3: Koneiden kapina on huonosti käsikirjoitettu sillisalaatti täynnä nolostuttavan kömpelöitä viittauksia kahteen edelliseen Terminator-elokuvaan. Kaiken lisäksi loppukohtaus suorastaan huutaa tulossa olevan vielä lisää jatko-osia. Leffan hirveimmästä rimanalituksesta vastaa odotetusti Arnold Schwarzenegger, jonka T-101 on surkea irvikuva The Terminator -elokuvan esittelemästä synkästä ja puhumattomasta tappokoneesta. Ilman uudelleen ohjelmointiakin T-101 laukoo huonoja vitsejä, hallitsee psykologiaa ja osaa arvostaa coolin näköisiä aurinkolaseja. Huumorin ja lapsille sallitun väkivallan yhdistäminen ei ole helppoa, sen on huomannut moni Jonathan Mostowia pätevämpikin ohjaaja.
Rahakkaista tarjouksista huolimatta Linda Hamilton piti päänsä eikä edes välirikko James Cameronin kanssa saanut häntä muuttamaan mieltään Terminator 3:n suhteen. Niinpä Sarah Connor poistettiin tarinasta. Sivumennen sanottuna, Sarah Connorin hautakivessä hänen syntymävuodekseen mainitaan 1959, vaikka kahden ensimmäisen Terminator-elokuvan mukaan hänen pitäisi olla syntynyt vuonna 1965. Arnold Schwarzeneggerin lisäksi ainoa näyttelijä, joka nähdään kaikissa kolmessa Terminator-elokuvassa on paksukalloista tohtori Silbermania näyttelevä Earl Boen, jonka osuus saagan kolmannessa elokuvassa tosin rajoittuu muutamaan surkuhupaisaan sekuntiin.
Terminator 3: Koneiden kapina kuuluu niihiin elokuviin, joiden olemassaololle on vaikea keksiä mitään muuta oikeutusta kuin tuottajaportaan rahanhimo. John Connorin tarina on kerrottu riittävän perusteellisesti kahdessa edellisessä elokuvassa - itse asiassa jo ensimmäinen elokuva kertoo aiheesta kaiken tarpeellisen. Uusien käänteiden keksiminen tuomiopäivän saagaan ei ole pienimmässäkään määrin tarpeellista. Taloudellisen voiton maksimointiin mahdollisimman suuren yleisön muodossa tähtää myös alhaiseksi painettu ikäraja USA:n markkinoilla.
Kuva
DVD:n anamorfinen kuva on hyvälaatuinen, kuten tämän budjettiluokan elokuvalta voi odottaakin. Aivan terävintä referenssiluokkaa kuva ei kuitenkaan ole, sillä muutamissa nopealiikkeisissä toimintakohtauksissa esiintyy ripaus liike-epäterävyyttä. Tämä on kuitenkin erittäin minimaalista ja suurin osa katsojista tuskin asiaa edes huomaa.
Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita jyrää asiaan kuuluvan aggressiivisesti toistaen niin elokuvan naurattavan dialogin kuin toimintakohtaukset komeasti. Brittijulkaisusta löytyvän DTS-ääniraidan sijasta tämä skandinaavinen julkaisu sisältää tuikitarpeelliset tsekin- ja puolankieliset DD 5.1 -ääniraidat. Elokuvaan tahatonta lisähupia kaipaaville katsojille voi suositella puolankielistä voiceover-raitaa, jossa yksi ja sama miesääni lukee kaikki repliikit alkuperäisen dialogin kuuluessa vaimeasti taustalla.
Marco Brambillan säveltämä musiikkiraita on juuri niin mitäänsanomatonta kuin Terminator 3: Koneiden kapina ansaitsee. Brad Fiedelin hieno alkuperäinen Terminator-teema kuullaan vain lopputekstien aikana.
Lisämateriaali
Levy 1:
Introduction by Arnold Schwarzenegger
Elokuvan katselua aloitettaessa Kalifornian kuvernööri esittelee lyhyesti tulossa olevan filmin.
Trailerit
* T3 Teaser Trailer
* T3 Theatrical Trailer
* T3 Video Game Trailer
* T3 PC Game Trailer
* SWAT
* Charlie's Angels: Full Throttle
* Bad Boys II
* Returner
Kommenttiraidat
Ensimmäisellä kommenttiraidalla ovat äänessä Jonathan Mostowin lisäksi elokuvan tähdet Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes ja Kristanna Loken. Mostowin ja Danesin osuus on taltioitu yhdessä, muut kommentit on äänitetty erikseen ja koostettu yhteen. Kuten useimmat tällä tavalla kootut kommenttiraidat, kärsii tämäkin hienoisesta sekavuudesta. Erityisesti Arnoldin kommentit ovat kuitenkin (tahattomassa?) koomisuudessaan hervottoman hauskoja.
Toisella kommenttiraidalla elokuvan teosta kertoo perinpohjaisen perusteellisesti Jon Mostow. Tämä raita on erittäin informatiivinen ja kattava tietopaketti Terminator 3: Koneiden kapina -elokuvasta.
Kommenttiraitoja ei ole tekstitetty millään kielellä.
Levy 2:
Kakkoslevy on tekstitetty vain englanniksi ja hollanniksi.
Inside T3: Rise of the Machines (13:02 ; 1.78:1 LBX ; DD 2.0)
Perusdokkari, jossa nähdään elokuvan tekijöiden haastattelujen lomassa katkelmia elokuvasta.
Sgt. Candy Scene (1:51 ; 1.78:1 LBX ; DD 2.0)
Poistettu kohtaus, jossa selviää että T-101:n ulkoisen habituksen esikuvana ei suinkaan toiminut muuan Kalifornian kuvernööri, vaan kersantti Candy -niminen rivimosuri.
Terminal Flaws: Gag Reel (3:02 ; 2.35:1 LBX ; DD 2.0)
Kehnolaatuisella kuvalla esitettyjä poistettuja kohtauksia elokuvasta.
T3 Visual Effects Lab (48 min ; 1.78:1 LBX ; DD 2.0)
Kahdeksaan osaan jaettu dokumentti T3:n erikoistehosteiden luomisesta. Tällä kertaa tehosteissa ei, tekijöiden hehkutuksesta huolimatta, ole jälkeäkään T2:n uraauurtavuudesta tai teknisestä nerokkuudesta.
- Introduction (2:37)
- Crane chase (7:49)
- TX transformation (8:02)
- Future war (8:41)
- Crystal peak (9:25)
- Create your own visual effects
- Robots (0:47)
- Underwater Scene (0:44)
- CRS Lab (10:08)
Skynet Database
Esittely Skynetistä tylsien tekstisivujen muodossa.
Terminator Timeline
Lisää tekstisivuja, joiden sisältämä informaatio on varmasti tuttua kaikki kolme Terminator-elokuvaa nähneille katsojille.
Storyboards (3:55 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
Vertailua kuvakäsikirjoituksen ja lopullisessa elokuvassa nähdyn kohtauksen välillä esitettynä harvinaisen sekavalla tavalla.
Dressed to Kill (2:12 ; 1.78:1 LBX ; DD 2.0)
Vaatteet tekevät terminaattorin eli lyhyt esittely elokuvassa nähtävistä asusteista.
T3: Toys in Action (7:04 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
Dokumentti elokuvan hahmoja esittävistä muovinukeista. Kyllä, luit oikein.
Making of the video game (8:57 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
Dokumentti elokuvaan pohjautuvan videopelin tekemisestä. Haukotus.
Yhteenveto
Terminator 3: Koneiden kapina on turhaakin turhempi jatko-osa maailman menestyneimpään SciFi-toimintaelokuvaan. DVD on teknisesti laadukas, mutta lisämateriaali on - kommenttiraitoja lukuun ottamatta - jokseenkin tyhjänpäiväistä.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja