Elokuva
15.4.1912 upposi Atlantin valtamerellä maailman kuuluisin laiva, RMS Titanic, vieden mukanaan syvyyksiin 1500 matkustajaa. 19.12.1997 sai ensi-iltansa tuosta kohtalokkaasta matkasta James Cameronin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Titanic. Nyt, sata vuotta onnettomuuden jälkeen, loistoristeiljä seilaa valkokankaille uudelleen, tällä kerralla aikaa ja vaivaa säästämättä kolmiulotteiseksi modifioituna.
Aikakauden luokkaeroja tarkastellut sosiaalikommentaari on verhottu siirappisen rakkaustarinan muotoon risteilyllä taloudellisten seikkojen pakottamana aviolittoon seilaavan Rose DeWitt Bukaterin (Kate Winslet) ja parempaa elämää etsivän köyhän Jack Dawsonin (Leonardo DiCaprio) löytäessään toisensa höyrylaivan kannella. Romanssin varjoina valtamerellä kulkevat myös Rosea omakseen keinolla millä hyvänsä himoitseva Cal Hockley (Billy Zane), sekä se surullisen kuuluisa jäävuori. Tarina on kerrottu takaumana Yhdysvaltalaisen tutkijan Brock Lovettin (Bill Paxton) etsiessä vuonna 1996 Titanicin hylystä ”Valtameren sydän”-nimistä timanttikaulukorua, mutta löytääkin sukelluksellaan laivan kassakaapista nuorta naista esittävän piirroksen, josta yli satavuotiaalla Rose Dawson Calvertilla (Gloria Stuart) on kerrottavanaan ensikäden tietoja.
Cameronin Titanic törmäsi rahavuoreen, sillä siitä tuli elokuvahistorian ensimmäinen elokuva, joka ylitti maagisena pidetyn miljardin dollarin tuottorajan. 11 Oscaria voittaneen Titanicin jälkeen saman lukeman ovat rikkoneet jo yhdeksän muutakin elokuvaa, Cameronin 2009 ohjaaman Avatarin pitäessä nyt kärkipaikkaa huikealla 2,7 miljardin dollarin tuloksella. Tuunatun ja puunatun ensi-iltansa myötä on oletettavaa, että myös Titanic nousee kakkosella alkavaan luokkaan, jonne päästäkseen sen on netottava uusintakerroksellaan enää vaivaiset 165 miljoonaa dollaria. Titanic muokkasi myyntitilastoja myös musiikkirintamalla James Hornerin säveltämän scoren noustessa maailmaan myydyimmäksi soundtrackiksi. Tähtiin elokuva nosti myös tunnussävelmän My Heart Will Go On esittäneen Celine Dionin.
DiCapriosta Titanic teki aikansa ihailluimman näyttelijän ja supertähden, jonka näyttelijänkyvyt ovat sittemminkin pitäneet visusti pinnalla ja tarjonneet miehelle monia yhteistöitä elokuvahistorian arvostetuimpien ohjaajien rinnalla.
Kate Winslettin ura nousi myös kukoistukseensa ja DiCaprion tapaan neito on myöhemmissäkin töissään osoittanut olevansa sukupolvensa vahvimpia tulkkeja. Elokuvan hilpeän hirvittävälle pahikselle, nilkkiä miljonääriä Calia esittäneelle Billy Zanen kurssi ei lähtenyt nousuun ja viime vuosina mies onkin ajautunut kymmenien suoraan videolle julkaistavien b-elokuvien pää- ja sivuosiin.
Teknisesti aikanaan huikean komea, mutta myös insinöörimäisesti kylmän analyyttisesti elokuviinsa suhtautuvan Cameronin tapaan laskelmoidun romanttinen ja tunteita manipuloiva Titanic ei ole koskaan kuulunut allekirjoittaneen suosikeihin, eikä tilannetta muuta taiten tehty uusi 3D-versiokaan. Ajatuksekkaalla julkaisuajankohdallaan uutta teatterikierrostaan perustelevan Titanicin taustalla kun haisee se Hollywoodin iänikuinen helmasynti, rahastus.
Yhteenveto
Uudelle sukupolvelle vierailu maailman kuuluisimman laivan kannella kuuluu tavallaan jo perussivistykseenkin ja tuohan taidokkaasti tehty 3D risteilylle oman modernin lisänsäkin, mutta matkan jo aiemmin tehneet voivat vallan hyvin jäädä kotiinkin. Tekniikasta tähtöset.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja