Elokuva
Suoraan videolle julkaistu Prison Block (alkuperäinen nimi Animal, 2005) on ohjaaja David J. Burken toinen kokopitkä elokuva, ja silkka kokemattomuus paistaakin läpi koko teoksen. Elokuvan pääosaa näyttelee mustien näyttelijöiden kovanaamaeliittiin kuuluvua köriläs Ving Rhames. Muissa merkittävissä rooleissa nähdään vanhan koulukunnan Jim Brown sekä uudempi kyky Terrence Howard, joka on kalastanut roolin lähes jokaiseen mustien elämästä kertovaan elokuvaan viime vuosina. Osa niistä on ollut varsin kelvollisia, mutta Prison Block lukeutuu vähemmän mairitteleviin uutukaisiin.
Ving Rhames esittää kovanahkaista, liipasinherkkää pikkurikollista Animalia, joka joutuu kaiken todennäköisyyden saattelemana lusimaan pitkää kakkua vankilaan. Vankilassa mies on kuin kotonaan, murskaamassa päitä ja kovistelemassa heikompiaan. Kuvioihin astuu kaikista vankilakuvauksista tuttu mentorihahmo, vanha vapaustaistelija, jolla on ilmeisesti tapana kantaa Malcolm X:n elämänkertaa aina takataskussaan, jos eksyneitä karitsoja käy hänen tielleen. Uuden suunnan elämälleen löytänyt Animal kohtaa uuden haasteen päästessään vapauteen, jossa häntä odottaa koko elämänsä kaduilla kahnannut poika Darius (Howard).
Prison Blockiin liittyy kaksi hyvin suurta ongelmaa. Ensinnäkin tarina on nähty, kerrottu ja kuultu jo lukemattomia kertoja, ja usein vielä paljon tasokkaammilta elokuvantekijöiltä. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö uusille visioille olisi silti enää tilaa. Visio elokuvasta kuitenkin juuri puuttuu, rautaisen ammattitaidon ohella. Elokuvalla ei tunnu olevan annettavanaan mitään omaa näkemystä loppuun kaluttuun aiheeseen, vaan se tyytyy toistelemaan vanhoja kertomuksia ja kikkoja, joita uskaltanee jo kliseiksi kutsua. Uuden luominen tai edes innokas yrittäminen ei ole tuntunut kiinnostavan tuotantotiimiä tässä kuivahkossa vankila- ja katukuvauksessa.
Kaikki eivät ole kuitenkaan seisoskelleet puntit suorina. Ving Rhames on selkeästi pannut itsensä peliin työstäessään roolihahmoaan, eikä ole suoraan tyytynyt näyttelijälle silloin tällöin ominaiseen perusyrmyilyyn, jolla rooli olisi helposti näissä puitteissa voitu ajaa läpi. Rhamesin kova yritys jää kuitenkin juurikin sellaiseksi ohjaajan onnettomassa käsittelyssä. Rhamesin vääntäessä parastaan kamera saapuu ja poistuu paikalta miten sattuu, jättäen paitsi pirstaleisen kokonaisuuden, myös motiiveiltaan ja muutoksiltaan pahvinohuen henkilöhahmon. Tämä koskee myös muita suurempia roolituksia. Sivurooleissa hommaan on lähdetty mukaan selkeästi varsin kylmiltä jaloilta.
Myös elokuvan rakenne jättää paljon toivomisen varaan. Tapahtumapaikkojen ja –aikojen välillä pompitaan miten sattuu, ja välillä elokuva suvaitsee rustata ruutuun ”kolmen vuoden jälkeen”-tapaisia ilmoituksia, ikään kuin härnätäkseen jo sekavaa katsojaa. Prison Block onkin niin käsikirjoitukseltaan kuin ohjaukseltaankin varsin harhaileva kyhäelmä, joka ei onnistu uuttamaan aiheesta mitään uutta, varsinkin kun samaa skenaariota ovat tarkastelleet useaan otteeseen sellaisetkin taiturit kuten Spike Lee ja John Singleton.
Tekniikka
DVD:n anamorfinen kuva (1.78:1) on kauttaaltaan hieman rakeinen ja pehmeä. Varsinkin vankilakuvauksissa harmaa värimaailma yhdistettynä hailakkaan pehmeään kuvaa käy nopeasti tylsähkön näköiseksi. Ulkomaailmassa kuvassa on mukavaa värikontrastia, vaikka samat ongelmat sitäkin hieman häiritsevät. Julkaisu sisältää Dolby Digital 5.1 –ääniraidan lisäksi myös DTS-raidan. Äänimaailma on kuitenkin kovin dialogipainotteista, ja surround-äänien käyttö kuulostaakin paikoin hieman päälleliimatulta.
Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.
Yhteenveto
Prison Block on kuivahko, afroamerikkalaiseen maailmaan sijoittuva kasvutarina, joka esittelee tutut elementit niin vankila- kuin perinteisemmistä hood-elokuvistakin. Muutamista valopilkuista huolimatta elokuva on kylmästi todettuna ajanhukkaa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja