Alkuperäinen nimi: 
Tang shan da xiong
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1971
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
101
Big Boss
Vesa Jalkanen, Ti, 27/07/2004 - 00:00

Elokuva:

 

Bruce Leen Big Boss julkaistiin Englannissa uutena special edition DVD versiona Hong Kong Legendsin toimesta. Uuden brittiläisen sensuurikäytännön ansiosta myös Bruce Leen kungfuilut sallitaan Englannissakin leikkaamattomina. Siksipä tämä on pisin saatavilla oleva versio. Kun extrojakin on mukana mukavasti martial arts -toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa katsastaa tämä tarkemmin. Vertailun vuoksi mukana on myös Yhdysvalloissa osana Master Collection pakettia julkaistu R1 levy. Atlantin takanahan Big Boss tunnetaan nimellä Fists of Fury.

 

Mielenkiintoisena yksityiskohtana elokuvasta mainittakoon alkuperäinen englannin kielinen nimi Big Boss, joka viittaa tarinan pahaan konnaan. Kiinan kielinen nimi  taasen Brucen Leen esittämään hyvään kaveriin. Big Boss oli ensimmäinen Bruce Lee -elokuva ja merkittävä virstanpylväs martial arts -elokuvien historiassa. Thaimaassa (Pak Chong) kuvattu filmi esitteli uuden kungfutähden. Ei pelkästään elokuvatähden, vaan laajemminkin ajatellen kiinalaisen kulttuurin ja ajattelutavan symbolin ja edustajan ympäri maailman. Noin $ 100 000 budjetilla kuvatusta elokuvasta muodostui suuri menestys ja kriitikkojen suosikki. Vaikka tänä päivänä Big Boss saattaa näyttääkin vain tavalliselta kungfu-filmiltä kostoteemoineen,  alkuperäisen ilmestymisen aikaan 1971 se oli aivan uudenlaista elokuvakerrontaa. Tuohon aikaan kostoteema oli kungfu elokuvissa jotain aivan uutta. Sen aikaisissa martial arts -sankareista (Wong Fei Hung tunnetuimpana) kertovissa elokuvissa ei vastaavaa koston ja täysin hallitsemattoman, suunnattoman raivon ilmentymää tunnettu. Bruce Lee oli luomassa uutta modernia kungfu-elokuvagenreä ja Big Boss oli ensimmäinen prosessin virstanpylväs. Vaikka tarina ei sinällään enää olekaan yhtä ainutlaatuinen ja vähintään yhtä hyviä taistelukohtauksiakin on kieltämättä tehty vuosikymmenien aikana - myös Bruce Leen myöhemmissä elokuvissa - Bruce Leen fyysinen läsnäolo ja karisma ovat yhä jotain ainutlaatuista.

 

Cheng Chao-An (Bruce Lee) matkustaa työn perässä Thaimaahan, missä hän pääseekin töihin jäätehtaalle. Ongelmat alkavat, kun kaksi työntekijää huomaa  tehtaalla tuotettavan jään lisäksi hieman kyseenalaista 'sivutuotetta'. Jää onkin varsinainen kulissina toimiva sivutuote. Löydön seurauksena miehet katoavat ja Cheng havaitsee katoamisen liittyvän jotenkin tehtaan johdon toimintaan. Kun työntekijät alkavat yksissä tuumin vaatia asian tutkimista käyttäen hyväkseen jopa modernia lakkoasetta, tehtaan johto lähettää paikalle työhön pakottajien armeijan. Asiat mutkistuvat entisestään, kun lisää työntekijöitä katoaa ja kaiken lisäksi Cheng'in tyttöystävä kidnapataan.

 

Cheng Chao-An kantaa mukanaan äidiltään saamaansa jadeamulettia muistuttamassa lupauksestaan olla tappelematta ja siksipä emme näe Bruce Leen taistelevan elokuvan ensimmäisen puoliskon aikana. Vasta kun tarinan pahat konnat vievät tilanteen äärimmilleen, Cheng Chao-An joutuu tahtomattaan mukaan toimintaan. Siispä alun aikana on aikaa kehitellä henkilöhahmoja tavalla ja tutustua Chengiin paremmin ihmisenä tavalla, jota ei välttämättä useimmissa tämän aikaisissa tai edes myöhemmissäkään kungfu elokuvissa usein nähdä. Cheng pitää tappelemista moraalisesti vääränä tapana ratkaista ongelmia. Tämä on jotain ainutlaatuista 70-luvun kungfu elokuvissa. Yleensä tuolloin elokuvien sankareille tappeleminen ei ollut ainoastaan sallittua mutta melkeinpä ainoa syy elää ja hengittää. Vaikka Chengin taistelutaidot ovatkin todella mainiot, hän on muutoin haavoittuvainen, tunteellinen ja herkkä persoona. Ei lainkaan tyypillinen aikakautensa kivestä veistetty taistelukone, vaan ihan oikea ihminen. Mukana on myös romanttinen sivujuoni, ei mitenkään äitelän siirappinen, vaan miellyttävällä tavalla tarinaa syventävä ja monipuolistava tapahtumaketju.

 

Taistelukohtaukset voidaan jakaa kahteen kategoriaan: niihin joissa Bruce Lee on mukana ja niihin joihin hän ei osallistu ainakaan aktiivisesti. Bruce Lee ohjasti itse kaikki omat taistelukohtauksensa, kun taas muiden kamppailujen koreografiat jäivät stunt koordinaattorien (mm. Han Ying Chieh) vastuulle. Eri toimintakohtausten välillä on huikea tyylillinen ero, mutta molemmat tyylit toimivat mainiosti omalla tavallaan. Toki Brucen Leen kohtaukset ovat huomattavasti intensiivisempiä sekä dynaamisempia antaen huomattavasti voimakkaamman ja realistisemman tunnun taisteluille. Ohjaaja Lo Wei ei pahemmin 'tuhlannut' voimavarojaan taistelukohtauksien tekemiseen. Tarinoiden mukaan hänellä oli tapana vetäytyä nokosille toimintajaksojen kuvausten ajaksi. Tästäkin huolimatta Lo Wei kehuskeli haastatteluissa kuinka juuri hän löysi Bruce Leen ja opetti tälle kuinka toimintajaksot saadaan näyttämään hyvältä valkokankaalla.

 

Draaman ja näyttelijäohjauksen puolella hänellä oli sitäkin vankemmat mielipiteensä. Kieltämättä Lo Wei olikin aika taitava löytämään uusia tulevia tähtiä, mutta näyttelijän löytämisen jälkeen vaikeudet alkoivat: Lo Wei ei oikein tiennyt mitä heidän kanssaan pitäisi tehdä. Silti hän onnistui tekemään muutamia oikein hyviä fungfu -elokuvia ja Big Boss on epäilemättä yksi niitä parhaimpia. Tosin voidaan kysyä, kuinka paljon tämä on Lo Wein ehkä hieman rajoittuneen ohjaajantaidon ansiota. Myöhemmässä vaiheessa Lo Wein ja Bruce Leen tiet erkanivat, samaan elokuvaan ei kerta kaikkiaan mahtunut kahta näinkin suurta egoa joilla oli vahvasti toisistaan poikkeavat käsitykset hyvän elokuvan syntytavoista. Kuvaavaa on että Lo Wei jatkoi oikeastaan uransa loppuun saakka uuden Bruce Leen etsimistä ja varsinkin Leen äkillisen kuoleman jälkeen hän yritti tehdä jokaisesta potentiaalisesta tähdestään uuden Bruce Leen antamatta näyttelijäraukoille mahdollisuutta päästä käyttämään omia taitojaan ja persoonallisuuttaan. Samaa kohtelua sai myös tuolloin vielä melko tuntematon Jackie Chan joka sai ensimmäiset hittielokuvansa (Snake in the Eagle's Shadow, Drunken Master) vasta päästessään pois Lo Wein tallista.

 

Big Boss on merkittävä elokuva nimen omaan yhdestä ainoasta syystä: Bruce Lee. Ilman hänen läsnäoloaan tuskin kovin moni muistelisi tätä elokuvaa enää tänä päivänä vaan se voitaisiin helposti sivuuttaa yhtenä lukemattomista aikakautensa kungfuelokuvista. Hänen karismansa että näyttelijän taitonsa tuovat tarinaan huomattavan arvon lisän. Toki muutkin päänäyttelijät tekevät varsin hyvää työtä, mainittakoon heistä tässä myös myöhemmässä Bruce Lee leffassa Fist of Fury James Tien. Lisäksi tarinan pelkän taistelujaksojen ulkopuolelle ulottuvat sivujuonet sekä pari yllättävääkin juonenkäännettä tekemät hyvää kokonaisuuden kannalta. Big Boss on kaiken kaikkiaan sangen miellyttävä katselukokemus, kerta toisensa jälkeen ja onhan se jo sinällään tärkeä pala elokuvahistoriaa, uraauurtava klassikko joka muutti kungfu elokuvan.

 





 

Video:

 

Elokuva filmattiin alun perin Cinemascopena (Dyaliscope) kuvasuhteella 2.35:1 ja samaa kuva-alaa tarjoavat molemmat katsastetut DVD versiot. Kun elokuvalla alkaa olla ikää kolme vuosikymmentä, ei ymmärrettävistä syistä voi odottaa täysin 100 % virheetöntä kuvaa. Siispä vertailulevynä toimineessa Foxin R1 Master Collection -paketissa julkaistussa levyssä näkyy printin epätäydellisyydestä johtuvia virheitä todella runsaasti. Vaikka kuvan terävyyden ja yleisen tarkkuuden kuten myös jossain määrin värien luonnollisuuden suhteen Foxin DVD on huomattavasti LD versiota parempi, filmin epätäydellisyydestä johtuvien valkoisten pikseleiden ja muiden roskien suhteen parannusta ei ole havaittavissa.

 

Hong Kong Legendsin julkaisu on kuitenkin aivan kuin eri planeetalta. Yritän välttää käyttämästä turhia ylisanoja, mutta vaikeaa se on. Niin paljon paremmalta heidän versionsa näyttää joka suhteessa. HKL versio on anamorfisesti käsitelty, mitä ei vertailtava R1 levy ole. mutta tämä ei pelkästään riitä selittämään laatueroa. HKL joutuikin tekemään massiivisen kuva kuvalta restauroinnin Golden Harvestin toimittamalle materiaalille, mutta kyllä se kannatti. Näin hyvältä Big Boss ei ole näyttänyt luultavasti koskaan, ainakaan videolla.

 

R2 versio on huomattavasti tarkempi ja mahdollistaa pientenkin, ennen salaisuutena pysyneiden yksityiskohtien näkymisen. Esimerkiksi vaatteiden tekstuurit erottuvat selkeästi. Saman havaitsi myös yleisesti taustojen selkeinä yksityiskohtina. Myös värit toistuvat paljon rikkaampina ja luonnollisempina. Musta on todella mustaa, mitä ei voi sanoa aiemmista näkemistäni versioista ja myös muutkin värit toistuvat rikkaasti ja luonnollisesti. Tosin joissain öisissä kohtauksissa olisi voinut olla enemmän harmaan sävyjäkin, jotta yksityiskohdat näkyisivät paremmin. Tämä on kuitenkin vain pikkujuttu. Tämä julkaisu näyttää miten '70 -luvun hongkongilainen elokuva voi näyttää todella hyvältä. Tästä muut voivat ottaa mallia. Myös samanikäisiä ja uudempiakin Hollywood elokuvia julkaistessa. 






 

Ääni:

 

Alunperin elokuva kuvattiin ilman ääniä ja kaikki kieliversiot on dubattu jälkeen päin. Levyltä löytyy alkuperäisenä monomiksauksena kantonkiinan ja englannin kieliset versiot. Molemmat versiot toimivat aivan hyvin, vaikkakin itse kuuntelen mieluummin kiinaksi puhuttua versiota. Silti englantiversiokin piti katsella läpi, ovathan ääniraidat keskenään aivan erilaiset. Kieli on luonnollisesti erilainen ja miksaukset muutenkin poikkeavat täysin sekä äänitehosteiden että musiikinkin osalta. Verrattuna R1 DVD versioon - sekä LD, että lukuisiin VHS julkaisuihin - R2 levyllä äänet ovat aivan eri sarjaa selkeydessään ja puhtaudessaan.

 





 

Extrat

 

Elokuvan iän huomioiden lisämateriaalia on suhteellisen runsaasti ja joka tapauksessa laatu korvaa määrää tässäkin tapauksessa. Bruce Lee biografia & filmografia on muista HKL julkaisuista tuttuun tyyliin ääneen luettu tekstin rullatessa saman aikaisesti ruudulla. Biografia on erityisen laaja, yhteensä 21 minuuttia ja jaettu yhdeksään osaan.


Valokuvagalleriassa on 21 Bruce Lee -kuvaa. Tämä on extraosaston heikointa antia sillä kuvia ei ole kovin paljoa, eivätkä ne ole erityisen selkeitä. Sinällään on hyvä idea laittaa etusivulle miniatyyrikuvat, joista voi sitten suurentaa haluamansa kuvan.


Elokuvatrailereita on 3; UK promotraileri, Hongkong promo traileri ja alkuperäinen Hongkong elokuvatraileri. Näistä jälkimmäinen sisältää harvinaista poistettua kuvamateriaalia. Ennen traileria levyllä selitetään, mihin kohtaan elokuvaa kyseinen materiaali oli tarkoitettu. Poistetut kohtaukset ovat olleet mukana 1976 esitetyssä mandariinikiinan kielisessä versiossa, mutta etsinnöistä huolimatta Golden Harvestin väki ei ole onnistunut löytämään kyseistä filmimateriaalia. Kommenttiraidalla kuvattua 'saha päässä' kohtausta ei levyltä löydy missään muodossa.

 

Kommenttiraidalla Bey Logan, itseoikeutettu Bruce Lee asiantuntija, kertoo elokuvasta jokseenkin kaiken mahdollisen. Bey Loganilla on ensikäden tietoa, onhan hän keskustellut monien elokuvan teossa mukana olleiden kanssa. Tämä yhdistettynä perusteelliseen tutkimustyöhön ja lähdemateriaaleihin tutustumiseen takaa todella ainutlaatuisen informatiivisen kommentoinnin. Silti hänen tyylinsä kertoa on hyvin luonnollinen ja helposti kuunneltava, ei lainkaan teoreettisen kuivan luennon kaltainen. Pikemminkin tuntuu aivan kuin hän kertoisi mielenkiintoisia juttuja jotka sattumalta juolahtivat mieleen.

 

Bey Logan kertoo tarkan yksityiskohtaisesti eri kohtausten kuvauksesta, kuvauspaikoista ja niiden liittymisestä Hongkongin elokuvateollisuuden historiassa ja laajemminkin suhteutettuna yleiseen Kiinan ja maailmankin historiaan. Edes pienimpien roolien esittäjiä ei unohdeta. Kommentissa käsitellään itse elokuvan lisäksi kaikkea asiaan liittyvää aina Hongkongilaisen elokuvan historiasta dubbauksen kautta filmimateriaalien säilytykseen.


Lisäksi kuuleman mukaan levyltä kannattaa etsiskellä kätkettyä extraa, ns. Easter Egg, mutta siitä ei sen enempää.





 
Yhteenveto

 

Ehdottoman suositeltava levy. Elokuva on kungfu-klassikko, joka ei koskaan aiemmin ole näyttänyt yhtä hyvältä. Kommenttiraita yksistään on jo melkein riittävä peruste levyn hankkimiseen, eikä lisämateriaali siihen lopu. Vaikka Big Boss jo olisi hyllyssä DVD-levynä, nyt on aika vaihtaa parempaan versioon.
Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Trailereita Haastatteluja Kommenttiraita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016