Elokuva
Pixar-studion historia alkaa jo vuodesta 1984 animaattori John Lasseterin lähtiessä Disneyn leivistä George Lucasin tietokone-efektiryhmään. Vuonna 1986 kyseinen efektiryhmä osti itsensä irti Lucasin alaisuudesta ja vaihtoi nimensä Pixariksi. Eräs vaikuttavimmista animaatiostudioista oli syntynyt.
Pixar-studio muistetaan parhaiten luovana ryhmänä Toy Storyn takana. Toy Story oli ilmestyessään vuonna 1995 ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty kokoillan elokuva ja syystäkin iso harppaus tietokonegrafiikan alalla. Pixarin tiimi jatkoi kehitystään tietokonerintamalla ja vuonna 1998 näki päivän valon seuraava kokoillan elokuva Bug's Life. Seuraavana vuorossa oli Toy Storyn jatko-osa, Toy Story 2, jonka jälkeen oli vuorossa hirviökomiikkaa Monsters Inc. muodossa. Maanpäällisten tarinoiden jälkeen oli aika tehdä jotain, mitä ei tietokonegrafiikan saralla ole kovin usein uskallettu uneksiakaan. Kokoillan elokuva, joka sijoittuu suurimman osan kestostaan veden alle.
Ohjaajan pallille tuupattiin Andrew Stanton, joka oli aiemmin toiminut apulaisohjaajana Lasseterin kanssa Bug's Lifessä. Stanton kirjoitti myös elokuvalle käsikirjoituksen, joka perustui herran omakohtaisiin kokemuksiin lapsiensa kanssa. Vuonna 1997 aloitettu tarina muokkautui useaan otteeseen ennen kuin se viimein vuonna 2003 ilmestyi kankaille ympäri maailmaa. Finding Nemo -nimeä kantanut elokuva oli jättimenestys ja jatkoi Pixarin kunniakasta mainetta hyvän elokuvaviihteen parissa.
Nemo (Alexander Gould) on pienestä eväästä kärsivä klovnikala, joka odottaa innoissaan uutta koulupäivää. Hänen isänsä Marlin (Albert Brooks) on taas neuroottisen suojeleva ainoan lapsensa suhteen, mikä johtuu traagisista tapahtumista hänen menneisyydessään. Ensimmäinen koulupäivä päättyy katastrofiin Nemon uhmatessa isänsä tahtoa valtameren kynnyksellä ja joutuessaan sukeltajien kiinniotettavaksi. Hätääntynyt isä lähtee peloistaan huolimatta poikansa perään kohti suurta tuntematonta, mistä alkaa suurenmoinen tarina ystävyydestä, pelkojen voittamisesta, rakkaudesta ja päättäväisyydestä.
Finding Nemo yhdistelee onnistuneesti traagisia piirteitä komiikkaan ja jännitykseen. Taustatarina itsessään on traaginen. Isä menettää ainoan poikansa ja lähtee päättäväisesti hänen peräänsä ilman minkäänlaisia johtolankoja. Matka alusta loppuun sisältää taas useita hauskoja oivalluksia sekä jännittäviä takaa-ajoja. Matkan varrella mukaan tempautuva, lähimuistinsa menettänyt Dory (Ellen DeGeneres) osaa yhtä aikaa olla sympaattinen että ärsyttävä. Vierailu australialaisten haikalojen luona on myös eräitä lukuisista yllätyksistä. Harvoin sitä näkee verenhimoisia haikaloja vastustamassa kalojen syöntiä. Toista ääripäätä edustaa merikrotti, joka on animoituna yhtä pelottavan näköinen kuin oikeastikin.
Merikrotti ei ole kuitenkaan ainoa onnistunut animaatio elokuvassa. Jokainen eliö ravuista lokkeihin edustaa Pixarin tutun tasokasta laatua. Samaa voi myös sanoa merenalaisesta maailmasta, joka suorastaan salpaa hengityksen. Osa kohtauksista, kuten meduusojen täyttämä valtameri, suorastaan hehkuu kauneudesta. Värikylläinen ja rikas merimaailma suorastaan huokuu yksityiskohtia, oli kyseessä sitten kliininen hammaslääkäri ja siellä oleva akvaario tai värien täyttämä koralliriutta. Pixarin pojat todellakin osaavat hommansa tietokonegrafiikan alalla, eikä Finding Nemo ole tästä poikkeus.
Suomi-julkaisu sisältää myös pienempien iloksi suomidubbauksen, joka on nykyisten dubbien lailla laadukasta jälkeä. Ei dubbauksella päästä kuitenkaan lähellekään alkuperäistä ääniraitaa, mistä hyvänä esimerkkinä ovat australialaisittain puhuvat haikalat. Suomenkielisenä hait puhuvat samalla tavalla kuin kuka tahansa muu, jolloin itse osuus menettää osan huumoristaan.
Kuva
Digitaalisesta muodostaan suoraan dvd-formaattiin siirretty elokuva ei hirveämmin jälkiä jätä. Kauniit vedenalaiset maailmat piirtyvät ruudulle tarkasti ja värikylläisinä. Lähes virheettömän omaava kuvanlaatu kärsii kuitenkin pienoisesta staattisuudesta pimeämmissä kohtauksissa, sekä porrastuvasta väriskaalasta meren syvyyksiä kuvastaessa. Kokonaisuudessaan julkaisu sisältää kuitenkin referenssitason kuvanlaadun.
Ääni
Elokuva sisältää Dolby Digital 5.1 EX -koodatut ääniraidat englanniksi, suomeksi, ruotsiksi ja islanniksi. Äänimaailma jatkaa kuvan kanssa samaa linjaa, vaikka Suomi-julkaisu menettääkin UK-julkaisun sisältävän dts-raidan. DD 5.1 hoitaa kuitenkin tehtävänsä ja äänimaailma levittäytyy katsojan ympärille hienosti. Syvyyksissä tapahtuva takaa-ajo ja kohtaukset valaan sisällä näyttävät hyvin, mihin ääniraita pystyy. Puolikas tippuu puhtaasti dts-raidan puutteesta, sillä sellainenkin olisi tarjolla.
Lisämateriaali
Buena Vistalle tyypilliseen tapaan lisämateriaalit ovat joko tekstitetty suomeksi tai vaihtoehtoisesti dubattu suomeksi. Levyjen valikot ovat yksityiskohtaisesti animoitu elokuvan tapaan ja nämä myös ovat dubattuja suomeksi, mikäli valikosta äidinkielemme valitsee.
Levy 1:
Levyn aloittaa lyhyt tekijöiden esittely elokuvasta ja oikeasta tavasta katsoa elokuva, jonka katsoo kertaalleen. Samaan kastiin kuuluu myös Pixarin seuraavan elokuvan Incrediblesin huvittava teaser, sekä virtuaaliakvaario, joka on käytännössä näytönsäästäjä - turha sellainen.
Visual Commentary:
Ensimmäisen levyn sydän ja sielu, elokuvan ohella, on tekijöiden kommenttiraita. Aina välillä elokuvan/kommenttien seasta siirrytään kulissien takaiseen materiaaliin, jota on yhteensä reilun 35 minuutin verran. Kuvaselostuksen voi katsoa myös ilman kommenttiraidan selausta suoraan lisämateriaali-valikosta. Itse kommenttiraita on suhteellisen triviarikas ja hauska. Kommenttiraidalla on mukana ohjaajat Andrew Stanton, Lee Unkrich ja käsikirjoittaja Bob Peterson. Pojat kertovat triviaa aina faktojen hakemisesta kunkin efektin tekoon asti ja välillä syödään sipsiä ja pilkataan muita raitoja.
Easter Egg:
Lyhyen pilan saat kun menet lisämateriaali-valikkoon ja painat return-kuvakkeen kohdalla alaspäin. Toinen löytyy samasta valikosta painamalla akvaariokuvakkeesta vasemmalle. Kolmannen saat menemällä Visual Commentary -osioon ja painamalla akvaarion kohdalla alaspäin.
Levy 2:
Tämäkin levy sisältää tekijöiden esittelyn, joka lähinnä kertoo mitä levyltä löytyy. Ensimmäiseltä sivulta löytyy myös Pixarin vuoden 1989 lyhytanimaatio Knick Knack, sekä ykköslevyn kaltaiset virtuaaliakvaariot.
Exploring the Reef:
Seitsemän minuuttinen katsaus koralliriuttoihin Jean-Michel Cousteaun ja Marlin, Nemon ja Doryn seurassa. Kuten jälkimmäisistä voi päätellä, on kyseessä hieman humoristisempi katsaus kuin tavan luontodokumenteissa yleensä. Eikä asiaakaan juuri kerrota, kiitos lyhyen keston.
Mr. Ray's Encyclopedia:
Sanakirjasta löytyy lyhyet selostukset kustakin elokuvassa nähtävästä tähdestä, sekä samanpituiset videopätkät. Turha odottaa mitään turhan tiivistä faktaa, sillä trivia on ryyditetty aimo annoksella huumoria.
Fisharades:
Arvaa kuva ennen kuin aika loppuu, joka on tässä tapauksessa meduusa. Selvästikin perheen pienimmille tarkoitettu peli, joka ei tarjoa oikeastaan mitään.
Storytime:
Lapsille tarkoitettu satu Nemon koulupäivästä. Vaihtoehtoisesti sadun voi lukea kertojan kera tai ilman.
Behind the Scenes:
Osio on jaettu viiteen alaotsikkoon:
Making Nemo (25:33) on lyhyt, mutta mielenkiintoinen katsaus elokuvantekovaiheisiin ilman selkään taputteluja.
Design Gallery -osiossa on taas kauniita piirroksia ja luomuksia elokuvasta ja sen hahmoista. Osa piirroksista sisältää myös kommentteja piirtäjiltä.
Studio Tour (05:10) on humoristinen pikakierros studion ympäri. Tai siis ainakin yrittää olla humoristinen, sillä pakolla väännetyt vitsit kääntyvät lopulta itseään vastaan. Melkoisen turha osio, sillä kaikki info on jo saatu Making Nemo -dokumentissa.
Character Interviews (02:27) on hieman mainosfilmin tapainen haastattelu elokuvien hahmojen kanssa. Osion pilaa ärsyttävä haastattelija.
Publicity-osio, jossa on elokuvan neljä traileria, Robbie Williamsin musiikkivideo, kolme mainosfilmiä elokuvassa nähtävistä otuksista ja kuvagalleria.
Easter Egg:
Mene lisämateriaali-valikkoon ja paina return-kuvakkeen kohdalla alaspäin löytääksesi toisen lyhyen pilan. Toinen easter egg löytyy Mr. Ray's Encyclopedia-valikon takaa samalla tavalla. Kolmas easter egg löytyy Behind the Scenes -osion takaa, kun painat return-kuvakkeen kohdalla oikealle.
Lisämateriaalissa on panostettu vähän liiaksi lapsille, mikä ainakin allekirjoittanutta vaivasi. Kommenttiraita ja Behind the Scenes -osio ovatkin ainoat oikeasti mielenkiintoisen asiat, jotka kiinnostavat myös varttuneimpia katsojia. Valitettavaa, sillä elokuvan teknologiaan ja tutkimustyöhön liittyen asiaa olisi voitu tallentaa tuntikaupalla.
Yhteenveto
Riemastuttava tarina isä-poika-suhteesta ja ystävyydestä, joka sijoittuu meren alle. Pixarin tasokas animointi suorastaan huokuu yksityiskohtia ja merenalainen maailma syöpyy katsojan mieliin ikuisiksi ajoiksi. Sopivan lämminhenkinen, jännittävä ja humoristinen seikkailu vie niin lapsien kuin aikuisten sydämet mennessään ja on täten suositeltavaa katsottavaa kaiken ikäisille.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja