Alkuperäinen nimi: 
Risto Räppääjä ja pullistelija
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
84
Risto Räppääjä ja pullistelija
Jussi U. Pellonpää, To, 14/02/2019 - 20:58

Elokuva

Kesäloma on juuri alkanut, mutta Risto Räppääjää (Silmu Ståhlberg) ja Nelli Nuudelipäätä (Lumi Kallio) ei juurikaan nappaa Rauha-tädin (Pamela Tola) ehdotus tuhlata suvi tillin kasvun seuraamiseen. Avuksi astuu naapurin Lennart Lindberg (Ylermi Rajamaa), joka ehdottaa, että koko kööri haihtuisi kaupungista viettämään laatuaikaa Voimakallion urheiluopiston mökkikylään. Kaikki menee aluksi suunnitelmien mukaan, mutta kun naapuriin kiilaavat asuntovaununsa kehonrakennukseen hurahtaneet isä ja poika, Bill ja Sylvester Pöntinen (Timo Lavikainen ja Eelis Kesäläinen), Risto ja Lennart huomaavat olevansa mustankipeitä, kun lihaksikkaat tulokkaat varastavat Rauhan ja Nellin huomion. Tasapainon palauttamiseksi Risto ja Lennart keksivät osallistua isä-poika -kädenvääntökilpailuun, mutta treenaamiseen tarvitaan ensin pelottavan Pakastaja-Elvin (Jenni Kokander) apua.

Jälleen on koko kansan suosikeiksi kohonneiden Risto Räppääjä -elokuvien tekijäjengi vaihtunut. Mari Rantasilan ohjaamat Risto Räppääjä (2008), Risto Räppääjä ja polkupyörävaras (2010) ja Risto Räppääjä ja viileä Venla (2012) aloittivat sarjan pirteästi, mutta Timo Koivusalon ottaessa ohjat elokuvilla Risto Räppääjä ja liukas Lennart (2014), Risto Räppääjä ja Sevillan saituri (2015) sekä Risto Räppääjä ja yöhaukka (2016), taso laski pahasti.

Nyt, 2019, seitsemännen episodin, Risto Räppääjä ja pullistelija, puikkoihin hyppää telkkarin Konttori -sarjaa ohjaillut Markus Lehmusruusu, eikä nyt mitenkään mestarillisesti, mutta petraten kuitenkin.

Konsepti on toki tyystin sama kuin ennenkin, vaahtosammuttimen kokoisen kohderyhmän hauskuuttamisessa luotetaan yhä kuvanopeuksilla kikkailuun ja hassuihin lähikuviin. Simppeliä tarinaa viedään myös eteenpäin tutuin keinoin, hahmojen laittaessa tasaisin väliajoin lauluksi, paluumuuttaja Iiro Rantalan sävelin. Sinikka ja Tiina Nopolan luoman tarinan opetus on selvä, pullistelijallakin voi olla paha olo.

Parin vuoden takaisen Yöhaukan arvionnissa aloitin ihmiskokeen, jossa seurasin ja analysoin yleisön reaktioita valkokankaan tapahtumiin, ja ainakin tällä poikkitieteellisellä menetelmällä mitattuna Pullistelija pesi viisi responssia saaneen edeltäjänsä kirkaasti. Suurimmat hekot saadaan aikaan Lennartin Rockyjen hengessä tehdyllä treenimontaasilla, minkä tiimellyksessä hönö jää useampaankin pinteeseen eri laitteisiin. Kikat ovat siis paitsi helppoja, myös halpoja, mutta ainakin yleisössä yksinkertaisuus tuntui olevan valttia.

Nuori pääkolmikko, Silmu Ståhlberg, Lumi Kallio ja Eelis Kesäläinen natsaavat rooleihinsa kivasti, ja Martti Suosalon ja sittemmin roolin perineen Vesa Vierikon suuriin saappaisiin Lennartina astuva Ylermi Rajamaa nousi alun arkailun jälkeen myös allekijoittaneen suosikiksi. Pamela Tola on lähinnä oma itsensä Rauhana ja saman suoritteen antaa Suomen elokuvatähdistön virallinen lande, Timo Lavikainen. Jenni Kokander revittelee Elvin roolissa, ja kuvissa piipahtaa myös Antti Virmavirta guruna.

Yhteenveto

Risto Räppääjä ja pullistelija palauttaa ainakin osan suosikkisarjan viehätyksestä.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016