Ajojahti
Jussi U. Pellonpää, To, 23/02/2017 - 20:44

Elokuva

Boston, 15.4.2013. Sadat ihmiset ovat valmistautumassa perinteiselle maratonille ja tuhannet muut ovat ryhmittyneet katujen varsille kannustaakseen urheilijoita. Kun kaksi itse tehtyä pommi räjähtää kesken kisan ja kaaos leviää kaupunkiin, on virkalvallan toimittava nopeasti, ennen kuin terroristit iskevät uudelleen. Tapahtumien keskipisteeseen päätyy poliisikersantti Tommy Saunders (Mark Wahlberg), joka onnistuu kollegoidensa, komentaja Ed Davisin (John Goodman) ja kersantti Jeffrey Pugliesen (J.K. Simmons) sekä FBI:n agentti Richard Deslauriersin (Kevin Bacon), kanssa pääsemään Tsarnajevin veljesten, Dzhoharin (Alex Wolff) ja Tamerlanin (Themo Melikidze), jäljille nopeasti. Alkaa kiiihkeä ajojahti tšetšeeniveljesten kiinni saamiseksi, ennen kuin he iskevät uudelleen.

Ohjaaja Peter Berg tuntuu vihdoin löytäneen kutsumuksensa, kertoa tosipohjaisia tarinoita amerikkalaisista sankareista pahoissa paikoissa. Lone Survivor (2013) oli elokuva jenkkisotilaista Afganistanissa ja Deepwater Horizon (2016) tarinoi miehistä keskellä merta, öljylautan räjähdettyä. Muutaman vuoden takaisen Bostonin maratonin pommi-iskusta kertovan tosipohjaisen toimintadraamaan Ajojahti yhdistää edellä mainittuihin myös se, että pääosassa nähdään Mark Wahlberg.

Päätähti Wahlberg on Ajojahdissa ns. yhdistävä tekijä, fiktiivinen henkilö, joka on ollut helppoa kirjoittaa tapahtumaketjun useimmille ratkaisupaikoille. Ratkaisu on katsojaystävällinen, jolloin teatterissa nököttävän on tarkoitus helpommin sisäistää takaa-ajon kulku ja samaistua salskeaan sankariin. Toki muitakin keksittyjä hahmoja leffaan on todellisten esikuvien lisäksi lisätty, mutta se, että keskushenkilö on ilman todenperää, on sitä puhtainta Hollywoodia.

Muuten Ajojahti on tuotantoarvoiltaan kelvollisesti katseen kestävä parituntinen, joka, vaikka lopputulema onkin kaikkien tiedossa, joka pitää perän penkissä rajun realistisella otteellaan. Kuvaustyyli on dokumentaarinen, heiluvalla käsivarakameralla vauhdikkaasti tilanteisiin syöksyvää toimintadraamaa, johon yhdistellään myös aitoa uutismateriaalia. Finaalissa nähdään vielä todellisten henkilöiden haastatteluja. Bergin, Matt Cookin ja Joshua Zetumerin adaptoima tarina Casey Shermanin ja Dave Wedgen Boston Strong -kirjan pohjalta on tähtilippua häpeilemättömästi heilutteleva ja ulkoa tulevaa pahaa vastaan ryhdistäytyvää yhteisöllisyyttä ylistävä esitys, aikana, jolloin sanomalle on otollinen maaperä varsinkin Amerikan mantereella.

Mark Wahlberg jatkaa perusroolejaan moneen kyvykkäänä Saundersina, mutta huomattavasti syvemmät hahmot löytävät sivummalta, J.K. Simmonsin veteraanipoliisi Pugliesesta ja Kevin Baconin pahassa raossa operoivasta G-mies Deslauriersista. Alex Wolff ja Themo Melikidze piirtävät odotetun oloiset muotokuvat vahvalla aksentilla pölöttävistä ja mediaa tarkkaan seuraavista Tsarnajevin veljeksistä. Särmää touhuun tuo Melissa Benoist Tamerlanin vaimona Catherinena, kun taas huonompi tuuri on käynyt Saundersin Carol-vaimoksi palkatulla ihanalla Michelle Monaghanilla, jolle ei muuta tekemistä ole keksitty kuin näyttää pelokkaalta. Rachel Brosnahan ja Christopher O`Shea ovat Jessica ja Patrick, pariskunta, jotka eksyvät attentaatin kaaoksessa toisistaan. Paras porukasta on aina muhkea John Goodman  poliisikomentaja Davisina.

Yhteenveto

Realistinen rekonstruktio järjettömästä terroriteosta on kaikin puolin ammattityötä, vaikkei se tunnetasolla niin mahdottomasti säväytäkään.

 

 Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016