Alkuperäinen nimi: 
The Beach
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2000
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
114
Beach, The
Vesa Jalkanen, Ma, 30/01/2006 - 00:00

Elokuva
Danny Boyle keräsi mainetta ja kunniaa erityisesti modernin brittiläisen elokuvan merkittävimpiin teoksiin luettavan Trainspottingin (1996) ansiosta. Ohjaaja Danny Boylen vakiokaartiin kuuluivat tuolloin käsikirjoittaja John Hodge ja tuottaja Andrew MacDonald. Yhdessä he tekivät Trainspottingin lisäksi myös Boylen ohjausdebyytin Shallow Grave (1994) ja huomattavasti kritiikkiä osakseen saaneen filmin Epätavallista elämää (A Life Less Ordinary 1997). Kolmikko oli jälleen koossa tekemässä Leonardo DiCaprion tähdittämää matkailuelokuvaa The Beach (2000). Boyleen kohdistui yhä enenevissä määrin syytöksiä lisääntyvän menestyksen paineiden aiheuttamasta kaupallistumisesta ja sen mukanaan tuomasta tasapäistymisestä. The Beach ei suinkaan ollut omiaan vähentämässä näitä epäilyjä, pikemminkin päinvastoin. Alex Garlandin romaani, johon The Beach perustuu, olisi tarjonnut mainion perustan monisyiselle, ihmisyyttä ja yhteiskuntaa kriittisesti pohdiskelevalle elokuvalle. Tuotantoyhtiön vaatimuksesta tarinaa pelkistettiin reilusti. Lopputuloksena on kauniin matkailumainoksen näköinen romanttinen ja helposti sulateltava pieni seikkailu.

Leonardo DiCaprio on tarinan keskushenkilö, amerikkalainen elämysmatkailija Richard, joka matkustaa ympäri maailmaa etsiessään yhä uusia, entistä rajumpia kokemuksia. Tavoitteena on nähdä uusia neitseellisiä seutuja, joissa yksikään ihminen ei ole aikaisemin käynyt. Reissatessaan ristiin rastiin Kaakkois-Aasiaa hän kuulee eräässä rähjäisessä hotellissa myytin varsinaisesta paratiisisaaresta, jonka tarkan sijainnin ainoastaan harvat tuntevat. Aluksi Richard pitää huumeiden sekoittaman Daffyn (Robert Carlyle) kertomusta urbaanina legendana, mutta tapahtumien edetessä uteliaisuus vie voiton ennakkoluuloista. Yhdessä Thaimaassa tapaamansa ranskalaispariskunnan kanssa hän alkaa tutkia legendaarista tarinaa tarkemmin, ja pian saaren todennäköinen sijainti paljastuukin Daffyn piirtämää karttaa hyväksi käyttäen. 

Richard, Francoise (Virginie Ledoyen) ja Ètienne (Guillaume Canet) löytävät lopulta paratiisiksi kutsutun saaren. Perillä heitä odottaa useampikin yllätys. Saarella on jo ennastaan enemmän tai vähemmän vakituisia asukkaita. Luonteeltaan vahvasti matriarkaalisen yhteisön vahva johtohahmo on rautarouvamainen ja määrätietoisen vahva Sal (Tilda Swinton). Kolmikko saa pian huomata, että heidän juuri löytämässään paratiisissakin luikertelee iso, lihava käärme, tai jopa useampiakin. Ihmisten yhteiselämä osoittautuu yhtä vaikeaksi, minne ikinä he sitten menevätkin. Kahnauksia syntyy saarella asuvan kommuunin jäsenten kesken. Lisäksi kommuuniin kuulumaton taho omalta osaltaan vaiheuttaa saarella vallitsevaa tilannetta merkitsevästi.
 
Yhtenä suurena syynä tarinan rajulle muuttamiselle lienee päärooliin valittu Leonardo DiCaprio. Alun perin päärooli oli tarkoitettu Boylen luottonäyttelijälle, skottilaissyntyiselle Ewan McGregorylle, jolla olisi ollut huomattavasti enemmän tehtävän vaatimaa karismaa. Vaikka DiCaprio kieltämättä on myöhemmissä elokuvarooleissaan todistanut näyttelijäkykynsä, ei hän tällä kertaa kykene muutamia harvoja hetkiä lukuun ottamatta esittämään uskottavaksi ympäri maailmaa matkaavaa elämysten metsästäjää. Hänen hahmonsa jää lähinnä päämäärättömästi ympäriinsä ryntäileväksi ja kiljuvaksi pojaksi. Osittain se johtuu tarinasta, joka ei anna näyttelijöille tilaa ja mahdollisuuksia luoda hahmoistaan todellisen tuntuisia ihmisiä. Ainoastaan muutamat, vähäiset sivuroolit tuovat hieman piristystä elokuvaan.

Elokuva pyrkii kritisoimaan eri henkilöiden tekemiä valintoja ja tekoja, muta kokonaisuudessaan tämäkin jää varsin pinnalliseksi kaksinaismoralismiksi. Samaa voidaan sanoa myös itse elokuvasta. Matkailumainos kritisoi massaturismia sen luonnolle aiheuttamien tuhojen vuoksi. Samalla kuitenkin houkutellen uusia matkaajia hakeutumaan koskematonta luontoa uskomattoman kauniilla luontokuvillaan. Darius Khondhji on onnistunut vangitsemaan trooppisen luonnon houkuttelevan kauniina filmille. Myös Angelo Badalamentin musiikki toimii mainiosti. Valitettavasti juuri mikään muu ei tässä elokuvassa toimikaan. Tökerö näytteleminen, uskomattoman teennäinen tarina ja käsittämätön tehosteilla kikkailu tekevät kokonaisuudesta varsin piinaavan kokemuksen.

Kuva
Anamorfinen kuva (2.35:1) on erittäin laadukas, miltei referenssi-kamaa. Kuva on yksityiskohtaisen tarkka lukuun ottamatta muutamien harvojen lyhyiden kohtauksien pienoista pehmeyttä. Kauniin paratiisisaaren maisemien värit toistuvat mallikelpoisesti läpi koko elokuvan upealla tavalla. Hämärämmissäkin kohtauksissa kuva säilyy suhteellisen selkeänä ja tarkkana.

Ääni
Englanninkielinen Dolby Digital 5.1 -ääniraita on vakuuttava. Puhe kuuluu luonnollisena peittymättä missään vaiheessa musiikin tai ääniefektien alle. Thaimaalaisen luonnon äänet toistuvat niin ikään aidon tuntuisesti metsän huminasta aina laineiden liplatukseen. Vaikka elokuvassa ei olekaan toimintaelokuville tyypillisiä suuria räjähtäviä äänitehosteita, on äänimaisemaan onnistuttu luomaan aidon tuntuinen kolmiulotteinen maisema. Katsoja kertakaikkiaan viedään keskelle paratiisimaiseksi kehutun saaren luontoa. Elokuvassa on runsaasti myös matalia ääniä, joten tehostekanavien ohella myös subwoofer saa työtä riitämiin. Kaiken kaikkiaan ääniraita on voimakkaan dynaaminen, mutta silti varsin tasapainoinen.

Lisämateriaali
Varsin hyvin elokuvan tapahtumia seuraavalla kommenttiraidalla äänessä on ohjaaja Danny Boyle. Ohjaaja ei juurikaan selosta elokuvan tekemisen teknistä puolta. Enemmän huomiota saa mukana olleet näyttelijät ja monista kohtauksista tehdyt useat vaihtoehtoiset versiot. Lisäksi ohjaaja muistelee kuvausten aikaisia tapahtumia ja sattumuksia. Kommenttiraitaa voi sanoa kohtuullisen informatiiviseksi, muttei erityisen viihdyttäväksi kuuntelukokemukseksi.

Mukana oleva musiikkivideo, "Pure Shore" (All Saints), ei aiheuta suurempia riemunkiljahduksia kuin korkeintaan bändin vannoutuneimpien fanien keskuudessa. Alkuperäinen elokuvatraileri on peruskamaa. Poistetut kohtaukset eivät rohkeampaa loppuratkaisua lukuun ottamatta tarjoa mitään mielenkiintoista lisäystä elokuvaan. Kohtaukset voi katsoa ohjaajan kommentein tai ilman. Mukana on lisäksi suppea kuvagalleria ja lyhyet minibiografiat muutamista näyttelijöistä ja muista elokuvan tekoon osallistuneista.

Yhteenveto
Danny Boylen ohjaamassa tarinassa seurataan amerikkalaisen elämysmatkailijan seikkailuja kaukäna idässä. Leonardo DiCaprion esittämä hahmo saa vihiä paratiisimaisesta, salaisesta saaresta. Ranskalainen pariskunta matkakumppaneinaan matkaajamme löytää mystisen saaren, jonka kätkemät salaisuudet ovat aivan jotain muuta kuin ennalta kuviteltiin.

Elokuva luotaa kevyesti ihmismielen synkempiä, yleensä visusti salassa pidettyjä puolia. Päähuomio kiinnittyy kuitenkin kauniiden maisemien katveessa käytyyn romanttiseen tarinaan. DVD on teknisesti laadukas julkaisu. Lisämateriaalit näennäisestä suppeudestaan huolimatta antavat ohjaajalle mahdollisuuden kertoa omista näkemyksistään ja studion määräyksestä tehdyistä muutoksista romanttisemman elokuvakokemuksen suuntaan.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016