Alkuperäinen nimi: 
Face/Off
Valmistusvuosi: 
1997
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
133
Face/Off - kahdet kasvot
Vesa Jalkanen, To, 03/02/2005 - 00:00

Elokuva

"Isn't this religious? Ah yes. The eternal battle between good and evil, saint and sinner. But you're still not having any fun!"


John Travolta ja Nicolas Cage ovat pääosissa John Woon toimintatrillerissä Face/Off - Kahdet kasvot. Tarinassa kahden hyvin erilaisen päähenkilön tiet kohtaavat kohtalokkain seurauksin. John Travolta on FBI-agentti Sean Archer, joka jahtaa sadistista terroristia Castor Troyta (Nicolas Cage). Troy on kylmäverinen murhaaja ja terrotisti, joka aiheuttaa Archerin viisivuotiaan pojan kuoleman. Tällöin Archerin terroristijahti muuttuu henkilökohtaiseksi kostoretkeksi Castor Troyta vastaan. Vuosien kuluttua jahti näyttää vihdoinkin päättyneen, kun Archer saa kiinni koomaan vajonneen Castor Troyn. Mutta valitettavasti Troy ehti kätkeä superpommin jonnekin Los Angelesiin. Ensimmäinen varttitunti on hyvin tyypillinen lopputaistelu normaalista Hollywood filmistä lopun 'kaikki hyvin, nähdään taas' moikkailuineen. Vasta tämän jälkeen John Woo -elokuva varsinaisesti alkaa.  Alun mustavalkoinen takaumajakso on hidastuksineen kaikkineen todella tehokkaan tyylikkäästi kuvattu, ja se toimii niin visuaalisesti kuin emotionaalisestikin.
 

Keskelle kaupunkia kätketty pommi on löydettävä, ja aikaa ei ole paljon. Ainoa, joka tietää pommin sijainnin on Troyn veli, mutta hän ei puhu muille kuin veljelleen. Siispä Archerille siirretään kirurgisesti Castor Troyn kasvot ja hänet viedään vankilaan Castorin veljen juttusille. Valitettavasti kasvoton Castor Troy herää koomastaan tällä välin ja vaatii itselleen Archerin kasvot. Samalla hän saa myös hänen henkilöllisyyden. John Travolta ja Nicolas Cage esittävät todella taitavasti toisiaan, matkivat toistensa eleitä uskomattomalla tarkkuudella. Kumpikin näyttelijöistä esittää sekä sankaria että konnaa, hyvää ja pahaa. John Woon sanoin hyvä ja paha on kuin peili, me kaikki voimme nähdä kuvamme molemmissa.

Henkilöiden välinen kemia toimii hyvin; etenkin kahden päähahmon välillä on monimutkainen side. Myös Archerin vaimo sotketaan vyyhteen mukaan. Tietenkin voi pohtia, kuinka on mahdollista, ettei nainen huomaa miehensä vaihtuneen toiseksi. Tietenkin Eve Archer huomaa muutoksia miehensä käyttäytymisessä, eivätkä muutokset vaikuta Even mielestä lainkaan vastenmielisiä. Ajatus miehen vaihtumisesta ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun mies kuitenkin näyttää ja kuulostaa modernin teknologian luomien muutosten ansiosta samalta. Vaikuttaa aivan kuin Sean, vapauduttuaan ikuiselta tuntuvan poikansa surmanneen hirviön jahtaamisen painajaisesta, olisi alkanut huomiomaan vaimonsa  salaisimmat ja henkilökohtaisimmatkin toiveet. On pelkästään luonnollista, ettei Eve edes halua alkaa epäilemään unelmien täyttymystä, varsinkin, kun parisuhteessa ja perheen ihmissuhteissa ylipäätään on ilmeisesti ollut jo pidemmän aikaa suuriakin ongelmia.

 
"Oh Well. Plan "B", let's just kill each other."

Jostain syystä tätä elokuvaa pidetään äärimmäisen väkivaltaisena, mikä on harhaluulo. Itse asiassa elokuvassa on vähemmän väkivaltaa kuin mitä useat muut Hollywood-tuotokset tarjoavat. Tosin kasvojenvaihto-operaatio on sangen inhaa katseltavaa, mutta varsinaiset toimintajaksot eivät ole erityisen väkivaltaisia. Toki ne ovat erityisen näyttäviä spektaakkeleita, mutta se on aivan eri asia. John Woo todisti kykynsä toiminnan ohjaajana Hongkongissa, ja Face/Offissa hän palaa takaisiin omaan tyyliinsä. Woolle toimintakohtauksen ohjaaminen on kuin baletin ohjaamista. Jokainen kuva suunnitellaan tarkoin ja rytmitetään hidastuksilla ja pysäytyskuvilla. Lisäksi hidastukset myös vangitsevat kauneuden sekä korostavat ja tuovat esiin henkilöiden tunteita.  Tosin jotain menneiden Hongkong vuosien taikaa puuttuu. Tietty herkkyys on poissa ja varsinkin loppua kohti tarina ja henkilöt alkavat muuttua turhan kliseisiksi. Tarinaa ja henkilöiden välisiä suhteita olisi voinut kehitellä edelleen hieman rohkeammin ja ennakkoluulottomamminkin. Joka tapauksessa John Woo onnistunut luomaan sulavasti etenevän, tyylikkään toimintaelokuvan, vaikka ei ilmeisesti saanutkaan täysin vapaasti päättää tarinan kulkua. Kaiken kaikkiaan Face/Off on erittäin toimivaa toimintadraamaa, ammattimaisella otteella tehtyä ja tunteisiin vetoavaa. Face/Off on edelleen Woon Hollywood-kauden onnistunein teos.

Tekniikka

"Lies, distrust, mixed messages. This is turning into a real marriage."

Kuvaa luonnehtisin erittäin hyväksi. Kuva on yksityiskohtainen ja luonnollinen ja, värit toistuvat aivan niin kuin pitääkin ja jopa aitoa mustaakin löytyy tarvittaessa. Pakkaamisesta aiheutuneita virheitä ei ole näkyvissä, ja uudehkon elokuvan filmimateriaalikin on ollut laadukasta. 

 
Äänet ovat jopa kuvaakin paremmin kohdallaan. Dolby Digital 5.1 -raidalla musiikki soi oikein mainiosti ja myös dialogi erottuu hyvin peittymättä musiikin tai massiivisten äänitehosteiden alle. Surround-ääntä saadaan aina tarvittaessa, ja äänet sijoittuvat oikeille paikoilleen. Monissa massiivisissa toimintakohtauksissa ruudin hajun voi melkein tuntea sieraimissaan, kun luodit sinkoilevat ympäriinsä katsojan joka puolella. Eikä katselija todellakaan ole turvassa tämän toimintaviihteen keskellä, kun hermostuneet naapurit päättävät tulla käymään sankoin joukoin. Parissa kohtauksessa on äänissä havaittavissa pientä säröilyä, mutta se lienee äänityksessä aiheutunut vika, sillä sama ilmiö on ollut havaittavissa kaikissa näkemissäni versioissa mukaan lukien teatteriesitys ja amerikkalainen Laser Disc -levy. Äänet tällä DVD-levyllä ovat ihan hyvät. Dubattuja ääniraitoja en kuunnellut juuri lainkaan.
Lisämateriaali:

"If I were to send you flowers where would I... no, let me rephrase that. If I were to let you suck my tongue, would you be grateful?"

Buena Vistan varhaisiin julkaisuihin lukeutuva alkuperäinen Face/Off ei sisältänyt yhtään mitään ylimääräistä, ellei kahta dubbausta ja 16 eri tekstitysraitaa lasketa.  Face/Off näki päivänvalon uusintajulkaisun muodossa. Halvalla lähtee Special Edition titteli tällä kertaa, sillä lisämateriaalia ei ole kuin nimeksi. Ohjaajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, jotain informaatiota ja mahdollisesti kuvattuja pätkiä Woon ideoimasta loppuratkaisusta, making of -dokumentti, siinä lyhyttä listaa materiaalista, mitä tämän elokuvan Special Edition voisi pitää sisällään.  Valitettavasti mitään edellä mainitusta ei saatu mukaan tähän julkaisuun.

Elokuvatraileri on peruskauraa, eikä aiheuta syytä suuriin fanfaareihin, vaikka valittavissa on tekstitys saksaksi tai espanjaksi. Action overload (2:02) on täysin käsittämätön lisä, musiikkivideon tyyliin editoitu videokooste sisältäen nopeita väläyksiä elokuvan toimintakohtauksista. Jos tämä tarjoaisi edes jotain sellaista, mitä ei ole itse elokuvassa, voisi sitä pitää edes jossain määrin perusteltuna, mutta mukana ei ole ainoatakaan sekuntia kulissien takaa tai muutakaan uutta materiaalia. Muutamista päänäyttelijöistä tarjotaan teksti-infoa jopa useita lauseita kustakin. Täysin turhaa työtä, ja näyttelijöistä lisätietoja haluavien kannattaa hakea ne netistä. Lisäksi mukana on Pearl Harbor -traileri (letterboxed).

Yhteenveto:
Kuva ja ääni ovat kunnossa, kuten myös itse elokuva, mutta miltei olemattomien lisämateriaalien suhteen julkaisu on ehdottomasti suuri pettymys. Silti Suomessa julkaistu Special Edition on yhtä hyvä vaihtoehto kuin muuallakin päin maailmaa saatavilla olevat vastaavat julkaisut, vaikka Aasian maissa löytyykin DTS-äänillä varustettu versio.
Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on alun perin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
Trailer Action overload Biographies Sneak peek
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016